Tervetuloa Maventa-tukeen!

Tilannehuone

Usein kysyttyä

Yleiset

Verkkolaskuoperaattori on sähköisen laskun välittäjä. Verkkolaskuoperaattori on se taho, joka ottaa vastaan lähettämäsi laskut ja välittää ne edelleen vastaanottajalle (esim. Maventa). Verkkolaskuoperaattori on ikään kuin verkkolaskutuksesi postitoimisto, joka lähettää ja ottaa vastaan verkkolaskut puolestasi. Verkkolaskupalveluita tarjoavat paitsi siihen erikoistuneet verkkolaskuoperaattorit, myös kaikki suomalaiset pankit. Pankkien muodostamaa verkkolaskuverkkoa kutsutaan yleisesti pankkiverkoksi.
OVT-tunnus koostuu maakoodista 0037 + yrityksen Y-tunnuksesta ilman väliviivaa sekä mahdollisesta tarkenteesta (enintään 5 merkkiä). OVT-tunnus luodaan automaattisesti ja se löytyy Maventa-käyttöliittymästä kohdasta Asetukset > Laskujen vastaanotto. OVT-tunnuksen avulla tunnistetaan laskun lähettäjä ja vastaanottaja. Jos yritykselläsi ei ole vielä käytössä verkkolaskutusta ja OVT-tunnusta, saat sen helposti käyttöön rekisteröimällä ilmaisen Maventa-tilin täältä.
Verkkolaskuosoite on laskuttajan tai vastaanottajan osoite, jonka avulla verkkolaskut välitetään. Se on verkkolaskun osoite siinä missä postiosoite on perinteisen paperilaskun osoite.
Voit hakea tietoja esim. Tieken verkkolaskuosoitteistosta tai Maventan Haku-palvelulla. Linkki
Verkkolaskulla tarkoitetaan sähköistä laskusanomaa (yleensä XML-muodossa lähetetty lasku). Verkkolaskua tukeva ostoreskontrajärjestelmä kykenee vastaanottamaan XML-sanoman, eikä laskua tarvitse erikseen tulostaa tai skannata.

Sähköisellä laskulla viitataan yleensä samaan asiaan kuin verkkolaskulla. Toisinaan sähköiseen laskuun ymmärretään kuuluvaksi myös sähköpostitse välitetty lasku.

E-laskulla tarkoitetaan kuluttajan verkkopankkiinsa saamaa sähköistä laskua. NetPosti-lasku on puolestaan Postin/Itellan tarjoama palvelu kuluttajille.

Verkkolaskutus

Syitä siihen, että laskua ei voida lähettää verkkolaskuna ovat esimerkiksi:

Laskulla on virheellinen verkkolaskuosoite → tarkista tiedot Tiekestä tai asiakkaaltasi, korjaa osoite ja lähetä lasku uudelleen

Operaattoritieto puuttuu laskulta eikä vastaanottajan tietoja löydy Tiekestä → lisää operaattoritieto ja lähetä lasku uudelleen

Laskun vastaanottaja käyttää pankkia operaattorina ja pankkiverkkoyhteys ei ole aktivoitu →aktivoi pankkiverkkoyhteys Lisää aiheesta täällä: Linkki
Mikäli laskulla oleva verkkolaskuosoite puuttuu tai ei löydy Maventan reititystiedoista, Maventan järjestelmä valitsee automaattisesti vaihtoehtoisen tavan toimittaa lasku. Täältä löydät tietoa reitityksestämme: Linkki
Voit lähettää laskujen mukana liitetiedostoja muualle kuin pankkiverkkoon sekä tulostuspalveluun. Lisää aiheesta täällä: Linkki
Voit tarkistaa laskujen tilan kirjautumalla Maventa.com -palveluun ja menemällä kohtaan Laskut. Jotkut Maventan taloushallinto-ohjelmistopartnerit ovat tuoneet laskujen tilatiedon ohjelmistonsa myynti ja ostoreskontraan. Lisää tietoa tästä saatte taloushallinto-ohjelmistonne toimittajalta.

Jos laskua ei saada toimitettua, lasku menee virhetilaan ja laskun lähettäjälle lähetetään ilmoitus sähköpostitse."
Vähintään joko OVT-tunnus/verkkolaskuosoite tai yrityksen VAT-/Y-tunnus.

Tuotteet ja palvelut

Yrityksellesi tulee aktivoida pankkiverkkoyhteys, jotta pankeista lähetetyt verkkolaskut tulevat Maventaan perille, sekä Maventasta lähetetyt verkkolaskut menevät pankkien verkkolaskuasiakkaille perille. Maventan yhteistyöpankki on Danske Bank ja yhteys luodaan Maventan kautta.
Vastaanottaessa laskua pankkiverkosta, tulee toimittajalle ilmoittaa verkkolaskuosoite normaalissa muodossa sekä välittäjätunnus DABAFIHH (MAVENTA:n sijaan). Laskua lähettäessä riittää yleensä vastaanottajan verkkolaskuosoite mutta jos tiedät operaattorin (=pankin) voit antaa myös sen tiedon.
Skannipalvelun avulla myös paperilla ja sähköpostillatulevat ostolaskut saadaan muutettua hetkessä sähköisiksi.

Palvelun avulla saat yhdistettyä paperi-, sähköposti- ja verkkolaskujen vastaanoton ja pääset kokonaan eroon paperista, mikä takuuvarmasti tehostaa ajankäyttöäsi. Yrityksellesi tarvitsee vain avata skannitili ja pyytää niitä toimittajia, joilla ei ole vielä verkkolaskuja käytössään lähettämään laskut skannausosoitteeseen. Palvelu toimii siten, että saapuvat laskut skannataan ja niistä tulkitaan alla mainitut perustiedot, joiden avulla luodaan verkkolasku.

Perustietoja ovat laskun tyyppi, laskun numero, päiväys, eräpäivä, verollinen summa, ALV summa, viitenumero, viitteenne, sarjanro, lähettäjän Y-tunnus, lähettäjän nimi, IBAN-tilinumero ja valuutta.
Voit lähettää asiakkaillesi huomautuksia tai lähettää laskut Maventa-tilisi kautta. Aktivoi ensin Visma Dueton perintäpalvelu Maventa-tilisi asetuksista. Lisää aiheesta täällä: Linkki
Onko sinulla asiakkaita, jotka eivät vielä vastaanota verkkolaskuja? Voit aktivoida tulostuspalvelun Maventa-tililtäsi, niin laskut reitittyvät tulostuspalvelun kautta asiakkaallesi, eli paperitse. Laskut tulostetaan aina yön aikana ja lähtevät postin kuljetettavaksi seuraavana arkipäivänä valitun kirjeluokan mukaan. Lisää tietoa aiheesta: Linkki

Maventa-tuen yhteystiedot

Palvelemme arkisin klo 9-14
p. 010 5058 474 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min)
support@maventa.com

Voit myös tehdä sähköisen tukipyynnön suoraan asiakaspalveluumme täyttämällä tukipyyntölomakkeen tai voit olla yhteydessä meihin Maventa Communityssä, josta tavoitat asiantuntijamme sekä vastaukset ja ohjeet yleisimpiin kysymyksiin.

Maventa Tilannehuoneesta löydät kaikki Maventa-palveluihin liittyvät poikkeustilanteet ja mahdolliset käyttöön liittyvät häiriöt.